Despre rugaciune

Invataturi ortodoxe

Rugaciunea este vorbirea mintii cu Dumnezeu. Cel ce iubeste pe Dumnezeu, de-a pururi sta de vorba cu Dansul ca si cum ar sta cu un tata, alungand orice gand patimas. (Evagrie Ponticul)

Rugaciunea nu judeca, ci se smereste, aducandu-ne aminte greselile noastre, nu ale lumii. Rugaciunea adevarata cere iertarea lumii nu osandirea ei. Iar asupra smereniei diavolul nu poate nimic. (Pr. Arsenie Boca)

Sa va rugati lui Dumnezeu cu dor fierbinte si iubire, in liniste, cu blandete, lin, fara constrangere. (Pr. Porfirie Bairaktari)

Nu se afla o alta forma de rugaciune care sa poata atat de mult si care sa ne dea nadejdi mai mari ca aceea adusa prin infricosata Jertfa (a Domnului Iisus Hristos) de la Sfanta Liturghie. (Nicolae Cabasila)

Sfanta Liturghie mai tine lumea. (Pr. Arsenie Boca)

...cand stati de va rugati, iertati orice aveti impotriva cuiva, ca si Tatal vostru Cel din ceruri sa va ierte voua gresalele voastre. (Sf Evanghelie dupa Marcu 11, 25)

Nici o rugaciune nu este pierduta inaintea lui Dumnezeu. (Sf Ioan Gura de Aur)

Omul, cu cat mai mult se va curata de patimi, cu atat mai mult va spori in rugaciune. Patimile sunt paraziti care impiedica dumnezeiasca impreuna-vorbire (impiedica rugaciunea). (Sfantul Paisie Aghioritul)


Rugaciunea este un lucru foarte bun atunci cand se face cu gandul curat, adica atunci cand ii multumim lui Dumnezeu nu numai pentru ca ne da, dar si pentru ca nu ne da ceea ce ii cerem, pentru ca si binele si raul sunt spre folosul nostru. Chiar si atunci cand nu primim, primim prin faptul ca n-am primit ceea ce nu este bine pentru noi. Exista cazuri in care neimplinirea unei cereri este mai folositoare [...] De aceea sa nu ne intristam cand Dumnezeu intarzie sa ne implineasca rugaciunile. Sa nu ne pierdem rabdarea. Oare nu are prea bunul Dumnezeu puterea sa ne dea ceea ce cerem, chiar inainte ca noi sa formulam cererea ? Fireste ca are putere, dar asteapta de la noi un pretext sa ne ajute cu dreapta socotinta. De aceea, prin rugaciunea noastra, sa-I oferim lui Dumnezeu pretext sa ne ajute si sa asteptam cu credinta si nadejde ca El sa ne daruiasca bunatatea Sa cu intelepciune. Ne-a dat ceea ce am cerut ? Atunci sa-I multumim. Nu ne-a dat ? Sa-I multumim si in acest caz, pentru ca nu cunoastem, ca El, ce este bine pentru noi.

Trebuie sa mai spunem ca de multe ori, Dumnezeu nu refuza o anumita cerere, ci doar intarzie implinirea ei. De ce ? Pentru ca folosindu-Se de lipirea inimii noastre de acea dorinta, ne trage mai aproape de El. De multe ori, parintii nu implinesc dorintele copiilor lor, dar nu pentru ca nu i-ar iubi, ci pentru a-i tine aproape de ei (deoarece copiii nu sunt capabili sa discearna binele de rau).

    Rugaciunea noastra este eficienta daca:
  • suntem vrednici sa primim ceea ce cerem;
  • cererea noastra este potrivita cu voia lui Dumnezeu;
  • alergam mereu la Dumnezeu;
  • ne rugam neincetat1;
  • cerem ce este de folos pentru noi2.

Nici chiar dreptii (sfintii) care se roaga lui Dumnezeu nu sunt ascultati daca nu trebuie (nu este de folos) sa fie ascultati. Cine este mai drept decat Apostolul Pavel ? Si totusi, pentru ca a cerut ceva ce nu ii era de folos, nu a fost ascultat. De trei ori am rugat pe Domnul, scrie acesta. Iar raspunsul lui Dumnezeu a fost: Iti este de ajuns harul Meu. (2 Corinteni 12, 8-9).

...mai exista un lucru care face ca rugaciunea nostra sa fie zadarnica si anume lipsa pocaintei3 (a caintei pentru pacate). Ne rugam, dar de la pacat nu ne infranam [...] De asemenea atunci cand cerem sa se implineasca un lucru rau dusmanilor nostri, nu numai ca nu suntem ascultati, dar il si maniem pe Dumnezeu. Rugaciunea este un medicament,iar daca nu stim cum sa luam acest medicament, nu ne vom folosi niciodata de pe urma puterii sale.

Cat de buna este rugaciunea neintrerupta aflam de la femeia cananeeanca din Evanghelie4, care nu inceta sa strige: Miluieste-ma, Doamne (Matei 15, 22). In felul acesta, ceea ce li s-a refuzat apostolilor, s-a dat acestei femei, care a fost rasplatita pentru rabdarea ei [...]

Dar daca abia ne rugam, intarzie implinirea cererii noastre, nu pentru ca ne-ar dispretui, ci pentru ca, amanandu-ne, ne tine aproape de El (Chiar daca Domnul nu implineste intocmai rugaciunile noastre, ele tot aduc roada in sufletele noastre, facandu-le mai bogate si mai mature [...] Daca nu ne asculta indata rugaciunea inseamna ca nu doreste sa ni se intample ceea ce vrem noi, ci ceea ce El vrea. Atunci El ne doreste si ne pregateste ceva mai mare si mai bun decat ceea ce ii cerem noi in rugaciune. De aceea trebuie sa incheiem fiecare rugaciune cu inima infranta: "Parinte fie voia Ta nu a mea!")5.

Daca cererea nu ti-a fost implinita, nu te indeparta de Dumnezeu, ca sa fii auzit. De asemenea, daca L-ai suparat cu pacatele tale, nu deznadajdui [...]

Multi oameni intra in biserica, spun cateva rugaciuni si apoi ies. Ies din biserica fara sa stie ce au spus. Daca tu insuti nu asculti rugaciunea pe care o rostesti, cum vrei sa o asculte Dumnezeu ?

...in timpul rugaciunii noastre, de fiecare data cand ne dam seama ca gandul nostru s-a indepartat de Dumnezeu si s-a apropiat de problemele de zi cu zi sa-l aducem inapoi si sa-l silim sa ramana atent si nedezlipit de intelesurile rugaciunii. Daca ne-am pierdut atentia, sa spunem rugaciunea din nou, de la capat, si daca iarasi gandul nostru se indeparteaza, sa spunem rugaciunea si a treia si a patra oara. Sa nu ne oprim din rugaciune pana cand nu am reusit sa o spunem toata, de la un capat la celalalt, avand cuget treaz si netulburat [...]

Atunci cand te ostenesti rugandu-te, iar Dumnezeu nu te asculta, sa nu te plangi. Pe de alta parte adu-ti aminte de cate ori ai auzit pe cate un sarac cerandu-ti ajutor si nu l-ai bagat in seama.6

Cand nu te afli in biserica, sa spui in sinea ta: "Miluieste-ma, Doamne!" [...] Sa te rogi oriunde ai fi.

...rugaciunea facuta acasa nu are la fel de multa putere ca cea facuta in biserica, impreuna cu alti credinciosi si cu preotul. Iata de ce: pentru ca rugaciunea laolalta cu ceilalti inseamna in plus dragoste si fratietate,intarite de rugaciunile preotilor.

Asadar, sa fim cu bagare de seama, sa traim dupa poruncile lui Dumnezeu, pentru ca rugaciunea noastra sa dea roade si sa dobandim imparatia lui Dumnezeu.




1 Sfantul Apostol Pavel ne invata: Rugati-va neincetat. Dati multumire pentru toate, caci aceasta este voia lui Dumnezeu. (Epistola 1 catre Tesaloniceni 5, 17)

2 Cere de la Dumnezeu (in rugaciuni) nu din cele minunate, ci din ceea ce este de folos (pentru mantuirea sufletului) (Sf Nil Sinaitul). Intai e sufletul si Dumnezeu si apoi trupul. (Pr. Arsenie Boca)

3 Sa ne departam dar de aceasta viata pacatoasa si stricata. Ca nu-i, nu-i cu putinta sa te si pocaiesti si sa te si desfatezi. Prin pocainta nu inteleg numai departarea de pacatele de mai inainte, ci si savarsire de fapte bune, mai mari decat pacatele. Ca spunea Sfantul Ioan Botezatorul: "Faceti roade (adica fapte bune) vrednice de pocainta!" (Matei 3, 8). (Sf Ioan Gura de Aur)

4 A se citi in Sf Evanghelie dupa Matei capitolul 15, despre femeia cananeeanca.

5 Invatatura Sfantului Nicolae Velimirovici.

6 Sa dam milostenie celor saraci si neajutorati, orbi, bolnavi si: Sa ajutam pe orfani si pe vaduve in necazurile lor. (Iac 1, 27).

Copy © 2016 Capela Maternitatii Cuza-Voda Iasi